Psykologi - hur fungerar vi?

Hej alla glada! Det är fredag och jag ska jobba kväll. Så medan ni dricker och har kul med vännerna så ska jag spendera kvällen med mina roliga arbetskamrater istället! Ni låter spriten tala och jag låter hjärnan tala ikväll. Men imorgon, då är jag på er bana!
 
Idag har jag spenderat morgonen med att handla inför helgen och packa allt inför helgen som kommer spenderas helt i Malmö. Men jag har även varit flitig och pluggat en del nu på morgonkvisten. Jag har fått frågan nu ett antal gånger om varför jag pluggar och vad av mina vänner och det ska jag förklara.
1. Jag pluggar för att det är kul och för att hålla igång pluggandet. Jag är en plugghäst, Gnägg!
2. Psykologi it is! I want to see inside your brain!...
Och shit jag har aldrig fattat hur intressant ämnet är och tänkte dela med mig av lite intressanta saker jag hittade som rör mat, sömn och träning!
 
Som vi alla vet och känner till finns det en mängd olika ätstörningar. Anorexi, bulimi you name it! Men visste ni att det finns kroppsstörningar som heter: (Ej ätstörningar!)
Megarexi: Onormal fixering vid att bygga muskler.
Ortorexi: Onormal fixering vid att leva hälsosamt genom nyttig kort och träning.
Rätt intressant va?
 
Kolhydrater:
Jag har även fått läsa en hel del om fetter, kolhydrater och protein och hur dessa påverkar hjärnan. Många är lika rädda för kolhydrater som jag är för spindlar och det är väldigt rädda! Jag har nu läst och kommit fram till att de som går på LCHF kan slänga sig i väggen. Hjärnan behöver kolhydrater för att fungera och utan dessa blir vi snabbt trötta och vi blir lätt sjuka.
 
Fetter:
Och när det gäller fetter så är de viktigaste för hjärnan de fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. Omega-3 verkar även kunna förebygga ADHD, demenssjukdomar och depression. 
 
Proteiner:
Proteiner vet vi redan va? Byggstenar till våra muskler och bla bla bla. MEN proteiner är även, precis som kolhydrater, ett viktig bränsle för vår hjärna. Proteinet hjälper till så att överförnigen mellan nervcellerna ska fungera i hjärnan. Detta för att av protein tillverkas signalsubtanser som dopamin, serotonin och acetylkolin.
 
Bildkälla: Google.com
 
Sömnen då? Hur viktig är den och hur mycket behöver vi sova?
Jag jobbar treskift och ni kan ju säkert räkna ut hur bra det är för människan. Men det går! En natts sömn delar man upp i flera stadier men de viktigaste stadierna är djupsömnen och REM-sömnen. De andra stadierna ses vi som övergångar mellan dessa. Det är under de första tiden av sömnen som vi befinner oss i djupsömn och det är då kroppen reparerar sig och förstärker immunförsvaret. Under REM-sömnen överförs de intryck och erfarenheter som vi har i korttidsminnet till långtidsminnet med hjälp av drömmar. En människa behöver två timmar djupsömn för att känna sig utvilad och morgonsömnen är väldigt ytlig vare sig du gick och la dig sent eller tidigt! Så lycka till Sofi när du jobbat nattpass! En vuxen människa mår bäst av att sova 7 timmar per natt.
 
Ja, detta blev ett väldigt informativt inlägg men ville bara visa lite av det intressanta jag stött på under min läsning. Jag skriver inte alls mitt arbete om något av detta utan om PTSD som är en svår sjukdom. Men lite här och var hittar jag tydligen saker som jag själv kan ha nytta av att veta. Insett att jag gör lite mini experiment på mig själv för att se om olika teorier fungerar så blir jag lite störd, mer än vanligt, så vet ni varför!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0